dissabte, 28 de juliol del 2007

COSTUMS IRREVERENTS / 4- Dos conceptes de globalització i un sol món

Lluís M. Segrelles


És un tema complicat el de l’anomenada globalització, o mundialització, que també n’hi ha qui ho anomena així. Per sort ja hi ha persones que ho estan treballant des de fa temps, i a hores d’ara, amb Internet tenim possiblement l’exemple més pràctic d’un fenomen que existeix realment.
Una primera aproximació ens ha de fer veure que n’hi ha almenys dues posicions diferents, ben oposades, i que a principis de febrer d’enguany s’han reunit al mateix temps, però a dos llocs diferents: a Nova York i a Porto Alegre. D’alguna manera s’han fet ben paleses les distàncies.
Als EUA s’han reunit amb totes les mesures de seguretat que us pugueu imaginar el Fòrum Econòmic Mundial (World Economic Forum), que ha recollit les veus dels rics i poderosos del planeta, enguany amb aportacions no sé si anecdòtiques de Bono, el cantant d’U-2, o del bisbe africà Desmond Tutu, que almenys han dut a les oïdes sovint sordes del poder capitalista establert les justes demandes dels pobres del planeta, dels afectats negativament per aquesta economia. No hi han faltat un assidu Jordi Pujol, l’otanista Javier Solana, i ministres espanyols del PP, a banda dels polítics ianquis, Bill Gates, etc. Com a símptoma d’aquesta visió econòmica i tecnològica del món la pàgina web apareix només en anglés, sense cap concessió a la resta de cultures.
A Porto Alegre, sota el ja conegut i explícit lema d’“Un altre món és possible” s’han aplegat en aquest 2002 milers de participants del Fòrum Social Mundial (FSM). Enguany, i la web resulta perfectament identificable, les aportacions s’han estructurat sobre dos eixos fonamentals: “Una altra visió” (La globalització i els seus efectes analitzats per aquells que resisteixen), i “Un altre món” (Alternatives per a una transformació social a tot el planeta). Del primer bloc hi podem esmentar les anàlisis que realitzen les Mares de la Plaza de Mayo, Saramago, Pierre Bourdieu o Ignacio Ramonet. A les aportacions constructives hi ha, entre d’altres, les de James Petras, Salvatore Cannavó, Zaira Machado, o els Moviments socials al FSM. Els temes tractats al Fòrum social 2002, plens de continguts, han girat al voltant de la producció de riqueses i l’accés a elles, la societat civil i els espais públics i el poder polític i l’ètica. Hi ha hagut seminaris d’anàlisi general del capitalisme i d’un món sense guerres és possible. I cal destacar, perquè així ho fan els organitzadors com a mostra de la importància que li concedeixen, la I Roda Internacional de la Informació Independent. Un detall que posa en evidència aquesta visió plural, contraposada a l’unitarisme uniformitzador del capitalisme, és que la pàgina web apareix en sis idiomes diferents.
Hi ha, però, d’altres webs que tracten d’estructurar, analitzar, reflexionar, proposar... aspectes sobre la globalització. Són webs denses, però que ens poden aportar, si ens ho prenem amb tranquil·litat, una visió general del tema. De les moltes que hi ha, m’atrevisc a suggerir-vos les següents, que a més estan en la nostra llengua: l’Observatori de la globalització creat per la Universitat de Barcelona; la globalització i la mundialització a debat, que inclou un dossier informatiu del Seminari d'Educació per a la Pau de Badalona, i materials didàctics ben útils per al professorat i els moviments socials de l’ONG SodePau; La globalització, de Josep F. Mària i Serrano; i el monogràfic que la publicació Lluita dedica a la Globalització i restricció de llibertats.
Vinga, a llegir.



La Vall d’Albaida, 16 de febrer de 2002.